Broekies wasvoorschrift

Pictogrammen

De pictogrammen zijn zo gemaakt dat ze voor leken duidelijk herkenbaar zijn: Een van de pictogrammen heeft de vorm van een wastobbe; het wassen in de wastobbe was bij de ontwikkeling van de textieletikettering namelijk de meest gebruikte wasmethode. Een wastobbe met daarin een temperatuur geeft de maximale temperatuur aan waarbij het artikel gewassen mag worden; de driehoek geeft informatie over het bleken, een vierkant staat voor het droogproces, het strijkijzer geeft aan dat het artikel gestreken mag worden, en de cirkel is het pictogram dat aangeeft welke professionele behandelingen er kunnen toegepast worden.

Wasvoorschrift

Een wasvoorschrift is een voorschrift dat omschrijft hoe een textielproduct bij het wassen behandeld moet worden. Het wordt vaak bevestigd aan het textielproduct in de vorm van een etiket, tegenwoordig wordt het ook regelmatig aan de binnenkant van de kleding gedrukt. Indien het wasvoorschrift aan kleding is bevestigd, is dit op een zodanige plaats dat het niet zichtbaar is wanneer iemand deze kleding op een normale manier draagt. In bepaalde gevallen bestaat een wasvoorschrift enkel uit symbolen, in andere gevallen uit een beknopte tekst met instructies, en vaak bestaat een wasvoorschrift uit beide. De symbolen zeggen iets over hoe te wassen, te bleken, te drogen, te strijken en, voor de professionele wasserijen, hoe te stomen of te reinigen.

Er zijn verschillende soorten wasvoorschriften, maar deze van Ginetex zijn aanvaard als internationale standaard (ISO3758).Japan paste zijn wetgeving aan en schakelde op 1 december 2016 over naar de Ginetexsymbolen. De Verenigde Staten en Canada hanteren eigen symbolen . Veel wasvoorschriften hebben de eigenschap dat ze na herhaald wassen verbleken en soms zelfs geheel uitgewist raken. Andere wasvoorschriftlabels zijn van een dusdanig irriterend materiaal gemaakt, of met prikkend garen er ingenaaid, dat de drager van het kledingstuk dit label bij het eerste gebruik er al uitknipt en weggooit, en zo kan er belangrijke informatie verloren gaan.